torstai 5. lokakuuta 2017

Suomiehen luontopolun avajaiset Hyvinkäällä

Tänään vietettiin Hyvinkäällä Suomiehen luontopolun avajaisia. En sitten niin yhtään tykkää mistään massatapahtumista, osallistuin kuitenkin tapahtumaan vapaaehtoisesti ja suurella mielenkiinnolla. Suomiehen luontopolkua mainostetaan yhtenä Suomen erikoisempana luontopolkuna. Nyt avajaisissa käyneenä, aluetta hieman kiertäneenä voin todeta, että en ole vielä missään nähnyt vastaavaa.

Suomiehen luontopolku sijaitsee entisellä soranottoalueella, jota on ennallistettu hyönteishotelleineen monimuotoiseksi luonnon keitaaksi. Paikka on kaikessa karuudessaan erittäin vaikuttava. Esillä on myös ympäristötaidetta, joista jätin jalan jälki on ehdottomasti huikein nähtävyys. 

Avajaisissa kuuntelin alkupuheet ennen kuin lähdettiin kulkemaan alueella eteenpäin. Jo heti ensimmäisten kymmenien metrien jälkeen huomasin jääväni muusta massasta erilleni, kulkemaan itsekseni ja omia "polkuja". Intohimoisena valokuvaajan näin jatkuvasti ympärillä kuvattavaa ja annoin kameran laulaa. Avajaisten tutustumisretki päättyi jätin jalanjäljelle ja päädyin siihen perästä päin itsekin, kuulemaan siitä juuri ne viimeiset oleelliset sanat. En tajunnut tasaiselta katsoessani kyseessä olevan jalan jälki, niin iso ja massiivinen se on. Kun luontopolkujen reittien kerrottiin kulkevan kahden puolen harjanteilla ja jalanjäljen erottuvan niistä selkeästi, päätin oitis kiivetä toisen harjanteen päälle. Se todella kannatti. Mitkä maisemat alueelle sieltä avautuikaan! Varsinaiset polut jäi avajaisissa kiertämättä, koska aurinko alkoi pikkuhiljaa laskemaan, mutta tulen ehdottomasti palaamaan alueelle ja poluille uudestaan.

Avajaisten tarjoilut saavat erikoismaininnan. Kun olin ottamassa teetä, minulle tarjottiin heti paikanpäällä keitettyjä nakkeja, sekä erikseen mainittiin, että viereisellä pöydällä on itse, ihan omin käsin tehtyä perunasalaattia. Sitä ennen olin bongannut myös itsetehdyt korvapuustit. Teen lisäksi tarjolla oli kuumaa mehua, kahvia, vissy- sekä limupulloja. Mukaan sai ottaa myös heijastimia, esitteitä Hyvinkään Polkua luontoon -hankkeesta rintamerkkeineen, Luonnonsuojelija lehden sekä esitteen luonnon terveysvaikutteista. Kiitos kaikille järjestäjille, erittäin hieno tapahtuma ja paikka! 

Mainittakoon vielä, että lähtetin paikanpäältä äidilleni pari kuvaa maisemista sekä jätin jäljestä. Kaksi päivää myöhemmin sain äidiltäni puhelun: "Kuinka sinne alueelle oikein ajetaankaan?" Sekä lopulta viestin: "Mielettömän ihana paikka oisin halunnu jäädä sinne! Siellä oli niiiiiin kaunista että sielu lepäs!"

Reittivideoin voitte katsoa täältä.

<3. Jenni